Брайън Питч

Когато украинският президент Владимир Зеленски каза, че Москва го е направила „мишена № 1“ в усилията си да „унищожи Украйна политически чрез унищожаване на държавния глава“, той също така отбеляза, че семейството му е обявено за „цел номер 2 ”

Мрачното изявление привлече вниманието към опасността, надвиснала над семейството му – първата дама Олена Зеленска и двете малки деца на двойката, Саша и Кирил.

Двамата се ожениха през септември 2003 г., преди да започне политическата кариера на Зеленски. Стана известен забавният факт, че той забравил да каже на жена си за решението си да се кандидатира за президент.

Зеленска разбрала за кандидатурата на съпруга си в социалните мрежи, каза тя пред Vogue Ukraine. — Защо не ми каза? — попитала го тя. „Ами просто забравих“, отговорил Володимир.

Олена Зеленска и съпругът й Владимир Зеленски, в центъра, празнуват със своите поддръжници в Киев, Украйна, по време на президентските избори през 2019 г.

Зеленска казва, че в началото „не бях много щастлива, когато разбрах, че това са плановете“, казва тя пред списанието. „Разбрах как всичко ще се промени и с какви трудности ще трябва да се сблъскаме“, споделя тя в това интервю през 2019 г., години преди съпругът й да стане лидер по време на войната и лице на украинската съпротива срещу руската инвазия.

Все пак Зеленска се адаптира към ролята на първа дама, включвайки се в различни каузи, включително Параолимпиадата, здравословното хранене на децата и борбата с домашното насилие.

44-годишната Зеленска е израснала в централния украински град Кривой Рог, откъдето е и Зеленски. Двамата се срещат в университета, където тя учи архитектура, а той – право, но двамата градят кариерите си в комедията. Зеленски, също на 44 години, основава продуцентската компания „Студио Квартал 95“, където Зеленска става сценарист.

От съображения за сигурност местоположението на Зеленска и нейните деца не е разкрито публично, въпреки че Зеленски каза, че те остават в Украйна.

В дните след руската инвазия Зеленска влезе в социалните медии, за да насърчи сънародниците си. „Днес няма да има паника и сълзи. Ще бъда спокойна и уверена“, написа тя в Instagram миналата седмица. „Децата ми ме гледат. Ще бъда до тях. И до съпруга си. И до вас.“